Työntekijä

1. Hahmota huolta aiheuttavat asiat

Mieti, mikä tässä tilanteessa sinua erityisesti huolettaa. Huolen pilkkominen yksittäisiksi konkreettisiksi asioiksi voi lisätä hallinnan tunnetta, kun asioita voi lähteä työstämään yksi kerrallaan.

Yritä tunnistaa asiat, joihin voit itse vaikuttaa. Voit esimerkiksi suunnitella, mitä työtehtäviä voit tehdä etätöissä, jos se on sinulle mahdollista. Kehitä toimivia rutiineja työpäivääsi uudessa tilanteessa. Mieti, miten työ ja koulu järjestellään, jos koko perhe on yhdessä kotona. Huolehdi siitä, että sinulla on mieluista tehtävää ja että sinulla on myös kevyempiä työtehtäviä, jos keskittyminen on vaikeaa. Työhön syventyminen voi myös helpottaa oloasi.
Tukeudu hallituksen ja työpaikkasi antamiin määräyksiin ja ohjeisiin. Miettikää myös työyhteisössä ja esimiehen kanssa, mitä voitte tehdä töiden sujumisen varmistamiseksi huomioiden erilaisissa työtilanteissa olevat.

2. Seuraa vain luotettavia tietolähteitä

Huolestumisen myötä huhujen määrä työpaikallakin tyypillisesti lisääntyy, liikkeellä on myös väärää tietoa. Seuraa oman organisaatiosi tiedottamista ja ohjeistuksia ja viranomaisten tiedotteita, kuten thl.fi ja ttl.fi. Muista, että ylenpalttinen informaation tai somen seuraaminen saattaa myös lisätä omaa huoltasi.

3. Hallitse työkuormasi

Koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa joudutaan tekemään poikkeavia työjärjestelyjä, jotka kuormittavat työntekijöitä. Vältä tarpeetonta stressiä ja siirrä vähemmän tärkeät ja ei-kiireelliset asiat myöhemmin hoidettaviksi. Miettikää myös työyhteisössä yhdessä ratkaisuja työkuorman hallintaan.

Huolehdi omasta palautumisestasi ja tauota työtäsi. Voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi liikunnalla. Lähde vaikka ulos kävelylle tai pyörälenkille. Kokonaan neljän seinän sisälle ei tarvitse jäädä. Liikunta virkistää ja vähentää stressiä. Verkosta löytyy esimerkiksi jumppaohjeita.

4. Älä huolehdi yksin

Jos joudut tekemään paljon etätöitä, pidä päivittäin yhteyttä työkavereihisi ja esimiehiisi puhelimella tai muilla etäyhteyksillä. Kokeile vaikka virtuaalisia aamukahveja!
Jaa huolesi työkavereiden kanssa, koska jaettu huoli on kevyempi kantaa. Pidä yhteyttä sosiaalisiin verkostoihisi sähköisin keinoin. Voit myös tarvittaessa olla yhteydessä esimieheesi, työsuojeluvaltuutettuun, työterveyshuoltoon tai muihin tukea tarjoaviin tahoihin työpaikallasi.

5. Huolehdi myös työkaveristasi

Kukin reagoi eri tavoin stressaavissa tilanteissa. Työn luonteesta riippuen mahdollisuudet tehdä etätöitä ovat vaihtelevat. Kysy mitä työkaverille kuuluu. Osoita välittämistä ja hae itsekin tukea työyhteisössäsi. Jos sinulla ei ole työyhteisöä, hae vertaistukea muista verkostoistasi.

Esimies

1. Huomioi kaikki työntekijäsi

Osa työntekijöistä voi olla karanteenissa tai etätyössä kotona, osa sairaana ja osa työpaikalla normaalia vaativammassa työtilanteessa. Muista kysyä kuulumisia ja huolehtia ajantasaisesta tiedon kulusta kaikille. Huolehdi siitä, että kaikkien työtehtävät on mietitty.

 2. Varaa aikaa keskustelulle

Käykää yhteistä keskustelua siitä, mitä koronavirustilanteeseen varautuminen tarkoittaa teidän työpaikallanne ja miten muuttuneessa tilanteessa toimitaan.

Keskustelua on hyvä käydä jatkuvasti, koska tilanteet muuttuvat nopeasti ja poikkeustilanteessa tiedon vastaanottokyky on monesti heikentynyt.

Ole mahdollisuuksien mukaan säännöllisesti yhteydessä työntekijöihin ja anna lupa olla sinuun yhteydessä matalalla kynnyksellä. Pyri huomioimaan työntekijöiden erilaiset elämän- ja perhetilanteet.

 3. Viesti johdonmukaisesti ja selkeästi

Huomioi oman organisaatiosi johdon linjaukset. On tärkeää, että työpaikalla ei anneta ristiriitaisia ohjeita.

 4. Huolehdi työntekijöistäsi 

Mikäli huolestut yksittäisen työntekijäsi jaksamisesta, toimi työpaikkasi varhaisen välittämisen mallin mukaisesti.  Osoita välittämisesi ja halusi auttaa.

 5. Huolehdi myös omasta hyvinvoinnistasi!

Koronaviruksen aiheuttamat työssä käynnin rajoitukset, työtapojen muutokset ja töiden uudelleenjärjestelyt ovat kansallisessa ja kansainvälisessäkin tilanteessa poikkeukselliset.

Esimies joutuu poikkeustilanteessa huolehtimaan monista asioista normaalin arjen työn sujuvuuden lisäksi. Varmista, että pidät työpäivän aikana riittävästi taukoja ja että työpäiväsi eivät veny liikaa. Huolehdi omasta palautumisestasi ja siitä, että sinäkin saat tukea.