Tilapäinen nuoren 12-17 -vuotiaan hoitovapaa

Työntekijä voi olla pois töistä osa- tai kokoaikaisesti  12-17 -vuotiaan nuoren sairastuessa äkillisesti ja vakavasti tai nuorella on äkillinen kriisitilanne, joka vaatii vanhemman läsnäoloa tilapäisesti, maksimissaan yhden päivän. Molemmat vanhemmat eivät voi olla nuoren tilapäisellä hoitovapaalla samanaikaisesti. Työntekijä on esimieheensä yhteydessä puhelimitse mahdollisimman pikaisesti ja sopii poissaolosta esimiehen kanssa.

Muistilista

  • Työntekijä vakuuttaa vapaata hakiessaan, että toinen vanhemmista ei käytä vapaata samanaikaisesti.
  • Työntekijä kirjaa poissaolon ESS-järjestelmään koodilla 69, 12-17 -vuotiaan äkillinen sairastuminen, palkallinen.
  • Esimies hyväksyy poissaolon Ess-järjestelmässä.
  • Lisätietokenttään työntekijä kirjoittaa sairauden ja poissaolon tarpeen syyn, mitä on käynyt.  Mikä onnettomuus, vakava sairaus tai äkillinen kriisi on kyseessä sekä nuoren nimi ja syntymäaika sekä teksti: ”Vakuutan, että molemmat vanhemmat eivät käytä tilapäistä nuoren hoitovapaata samanaikaisesti”.
  • Tilapäisessä nuoren hoitovapaassa yhden päivän palkallisesta poissaolosta edellytetään sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilaisen kirjoittama todistus nuoren äkillisestä kriisistä, onnettomuudesta tai sairaudesta.
  • Jos työntekijä ei toimita todistusta, voi esimies myöntää vapaan palkattomana pakottavista perhesyistä johtuen. (ESS koodi 07)

Esimerkkejä nuoren hoitovapaasta

Sami oli illalla tulossa treeneistä skootterilla, ja kaatui. Hän pääsi kuitenkin kotiin asti. Aamulla nilkka oli turvonnut muodottomaksi ja pääkin oli kipeä.  Isä lähti viemään Samia päivystykseen tutkimuksiin. Siellä vierähtikin monta tuntia röntgeneineen ja kipsauksineen ja isä ei enää ehtinyt työajan puitteissa töihin. Iltapäivällä haettiin vielä kipulääkkeet ja seurattiin aivotärähdyksen oireita.

Riikka oli pitkään ollut kovin väsynyt ja alakuloinen. Kouluun lähtö aamuisin oli vaikeaa. Riikan kaveri otti yhteyttä äitiin WhatsApilla ja kertoi Riikan synkistä viesteistä somessa. Äiti huolestui tilanteesta, ja soitti neuvovaan puhelimeen. Sieltä neuvottiin menemään yhdessä päivystykseen psykiatriselle sairaanhoitajalle.

Matin koulusta otetaan yhteyttä, että Mattia ovat kiusanneet luokassa muutama oppilas ja tilanne on kärjistynyt väkivallaksi. Opettaja pyytää vanhempaa pikaisesti koululle selvittämään tilannetta. Työntekijän nuori tarvitsee tilapäisesti vanhempansa tukea kriisissä.

Tärkeää on keskustella avoimesti tilanteesta yhdessä esimiehen kanssa ja sopia poissaolosta.